Парoдонтология

Лечение на пародонталните заболявания (на венеца и подлежащата кост)

Пародонталното лечение зависи от типа и тежестта на инфекцията. Ако заболяването е хванато рано – гингивит (възпаление на венеца), и няма необратими промени, достатъчни са инструкции за подобряване на оралната хигиена.

Дори с тези мерки, някои пациенти развиват по-тежки форми на заболяване, нуждаещи се от лечение. Първата стъпка включва почистване с ултразвук (скалинг), и заглаждане на кореновата повърхност – планинг. Тези процедури премахват плаката и зъбния камък от зъбната повърхност, помагат на оздравителния процес и свиването на джобовете, което от своя страна пречи на повторното им натрупване. Понякога тези процедури могат да отнемат повече от едно посещение.

Вашият стоматолог може да Ви препоръча медикамент, който да контролира инфекцията и болката и да помогне на оздравяването. Това може да са таблетки, разтвори за жабурене, субстанции, които се поставят директно във венечния джоб. Може да се наложи консултация и котрол на системно заболяване.

Когато се образуват дълбоки джобове, е трудно да се отстрани изцяло плаката и зъбния камък дори с щателна орална хигиена. Ако джобовете не се възстановяват след стандартното почистване, може да е необходима пародонтална хирургия за почистването и редуцирането им.

Пародонтални заболявания

Думата “пародонтален” означава около зъба.Здравите гингивални (венечни) тъкани обхващат като ръкавица зъба.Там където линията на венеца среща зъба се оформя лека V-образна бразда, наречена гингивален (венечен) сулкус. При здравите зъби той е дълбок 3мм или по-малко.
Пародонталните заболявания са инфекции, които засягат тъканите, поддържащи зъба. Когато тъканите са увредени, сулкусът се превръща в джоб по-дълбок от 3мм. По принцип колкото е по-тежко възпалението, толкова е по-дълбок джоба и е по-голяма загубата на кост.

Уголемените джобове позволяват растежа на патогенни бактерии и затрудняват ефективната орална хигиена. Оставени без лечение, пародонталните заболявания могат да доведат до загуба на зъби.

Възможно е да страдате от пародонтално заболяване без да го осъзнавате.Затова редовните профилактични визити и пародонтални прегледи са особено важни.

Някои алармиращи признаци са:

 • Лесно кървящи венци
 • Зачервени, подути или болезнени венци
 • Отдръпнати от зъбите венци
 • Упорит лош дъх
 • Гной между зъбите и венците
 • Подвижни или раздалечаващи се зъби
 • Промяна в начина на контакт между зъбите при захапка
 • Промяна в пасването на частични протези

Устната кухина съдържа огромен брой бактерии. Пародонталните заболявания започват, когато определине бактерии от плаката /лепкав безцветен филм, който постоянно се образува върху зъбите и повърхностите в устната кухина/, произвеждат токсини и ензими, които дразнят гингивалните тъкани и предизвикват възпаление. То може да е безболезнено и да увреди прикрепването на венеца и подлежащата кост.

Добрата орална хигиена – четкането на зъбите 2 пъти на ден и употребата на конец, интердентална четка или друго хигиенично средство за почистване на междузъбните пространства – помага за разрушаване на плаковия филм. Плаката, коята не се отстранява редовно, втвърдява във вид на твърди порьозни отлагания – зъбен камък. Той не е основната причина за пародонталните заболявания, но порите му задържат токсини и бактерии, които не могат да се отстранят дори при редовното четкане на зъбите. След образуването на зъбния камък, той може да бъде отсранен само чрез професионално почистване на зъбите в дентален кабинет.

Има няколко фактора, които повишават риска да се развие пародонтално заболяване. Вие сте с повишен риск, ако:

 • Пушите или дъвчите тютюн
 • Имате системно заболяване – диабет, кръвни нарушения, ХИВ, СПИН, някои вродени заболявания – синдром на Даун, палмо-плантарна хиперкератоза и др.
 • Приемате някои медикаменти – стероиди, антиепилептични лекарства, онкологични, антихипертензивни, противозачатъчни.
 • Имате лошо пасващи неснемаеми конструкции
 • Хормонален дисбаланс – пубертет, бременност, орални контрацептиви
 • Генетична предразположеност
 • Пародонтални заболявания могат да се предават от родители на деца и между партньори

Гингивит

Най-леката форма на пародонтално заболяване. Предизвиква зачервяване, оточност и лесно кървене на венците. Обикновено има лек или никакъв дискомфорт на този етап. Обратим е с професионално лечение и добра орална хигиена вкъщи.

Хроничен пародонтит

Хроничен пародонтит е форма на пародонтално заболяване, която се изразява във възпаление в поддържащите зъба тъкани. Пациентите имат прогресивна загуба на кост и тъканно прикрепване. Характеризира се с образуване на джобове и/или рецесия на гингивата. Това е най-често срещаната форма на пародонтално заболяване. Преобладава сред възрастните, но може да се развие на всяка възраст. Прогресията на костната загуба е бавна, но може да се проявят и периоди на бърза прогресия.

Агресивен пародонтит

Агресивен пародонтит е високо деструктивна форма на пародонтално заболяване, която се среща при пациенти, които са привидно клинично здрави. Общи черти са бързата загуба на тъканно прикрепване и костна деструкция. Този тип заболяване може да протече в локализирана или генерализирана форма.

Пародонтит като манифестация на системно заболяване

Пародонтит като манифестация на системно заболяване е пародонтално заболяване, асоциирано с някои системни заболявания, като диабет например. Пациенти с редки специфични кръвни заболявания или генетични нарушения често показват признаци на пародонтално заболяване.

Некротизиращи форми на пародонтална инфекция

Некротизиращи форми на пародонтална инфекция са заболявания, характеризиращи се с болка, некроза и възпаление на гингивални тъкани, пародонтален лигамент и алвеоларна кост. Тези лезии често се асоциират с болка, кървене, лош дъх. Предизпониращи фактори са емоционалният стрес, тютюнопушене и наличие на ХИВ инфекция.

Скрининг за наличие на пародонтално заболяване

По време на преглед, денталният лекар преглежда и вашите венци. С пародонтална сонда внимателно се измерва дълбочината на венечния джоб около всеки зъб. При здрав джоб тя не превишава 3мм. Пародонталната сонда показва дали имате джобове и каква е тяхната дълбочина. Като цяло, колкото е по-тежко състоянието – толкова са по-дълбоки джобовете.
Може да се направят рентгенови снимки за да се оцени нивото на костта, поддържаща зъбите, както и да се регистрират проблеми, скрити при стандартния оглед.

Превенция на пародонталните заболявания

Добрата орална хигиена за няколко минути два пъти дневно помага за редуцирането на риска от развитие на пародонтално заболяване и зъбен кариес.

 • Четкайте зъбите си два пъти дневно – с внимателното четкане може да отстраните плаката от вътрешната, външната и дъвкателната повърхност на зъбите. Вашият стоматолог може да Ви покаже подходяща техника на четкане
 • Почиствайте два пъти на ден зъбите с дентални конци или друго средство за интердентално почистване за да отскраните плаката и хранителните остатъци от зоните, където четката не би могла да достигне
 • Ако се нуждаете от допълнителна помощ за контрол на плаката, която се образува над нивото на венеца, може да Ви се препоръча антимикробна вода за уста или друго хигиенно средство като добавка към Вашия хигиенен режим
 • Хранете се балансирано и ограничавайте кариесогенните храни и напитки
 • Посещавйте своя дентален лекар редовно.Професионалното почистване на зъбите е единственият начин да се отстрани зъбния камък
стоматолог, стоматология, соматологичен, стоматологична клиника, стоматологичен кабинет, зъболекар, кариес,