Имплантология

Поставяне на имплантати на мястото на липсващи зъби.

Имплантати

Едно от най-големите постижения в денталната медицина през последните 40 години е развитието на денталните имплантати. Те са медицински устройства, които заместват кореновата част на липсващите естествени зъби. Ако естествен зъб бъде загубен в резултат на инцидент, нараняване или заболяване, имплантатът е добро и ефективно решение.

Денталният имплантат представлява здрав коничен щифт, който се поставя под венеца в коста на челюстта. Част от имплантата се простира над венеца и служи като опора за един или повече изкуствени зъба. При повечето стандартни дентални имплантати има втора част – надстройка (абатмънт), който се свързва с импланта за да поддържа заместващите се зъби.

Денталният имплантат може да поддържа един или повече зъба. Тъй като те са здраво свързани с костта, имплантат-поддържаните изкуствени зъби осигуряват визия, усещане и функция подобна на естествените.

В много случаи денталните имплантати се поставят в костта без хирургичен разрез на венеца. С други думи, могат да се поставят директно през венеца в костта в едно посещение.

По принцип единтствената необходима анестезия е локалната.

При някои пациенти може да е необходима предварителна подготовка преди поставянето на имплантатите. Вашият дентален лекар ще изработи лечебен план, който е подходящ за Вас.

Предимства:

  • Въстановеният зъб изглежда максимално близо до естествените зъби
  • Не се засягат съседните зъби
  • Намаляват или значително редуцират костната загуба след екстракция

Недостатъци:

  • Не са подходящи за всекиго
  • Отнемат време и може да изискват повече дентални визити спрямо алтернативно лечение на дефекта

Също както и естествените зъби, имплантатите могат да бъдат засегнати от износване, скъсване, травматична захапка или скърцане, остеопороза, лоша орална хигиена, тутюнопушене и други. Ето защо е особено важно да не пропускате контролните и профилактични прегледи, препоръчани Ви от Вашия дентален лекар.

Заместването на липсващите зъби може да има положително влияние на качеството на живот. Това е поради факта, че усмивката, дъвченето и разговорът са много по-лесни с пълен набор от зъби.

стоматолог, стоматология, соматологичен, стоматологична клиника, стоматологичен кабинет, зъболекар, кариес,