Обща Дентална Медицина за Деца и Възрастни

Профилактика на заболяванията на устната кухина

Запечатване на фисурите на постоянните зъби на децата със силанти

Детските зъби пробиват с анотомично силно изразен релеф, незавършена минерализация и за съжаление понякога при не добри хигиенни навици на детето. За предпазване на зъбите от развитието на кариес се извършва покритие от силант на дълбоките фисури и бразди с цел предпазване от поява на кариес.

Професионална хигиена на устната кухина

Върху зъбната повърхност се отлага високо структуриран филм от органична материя, бактерии и хранителни частици (зъбна плака), които при недобра орална хигиена минерализира и се превръща в зъбен камък. Това предизвиква лош дъх, неприятно оцветяване, но и възпаление на венечните тъкани. С помощта на ултразвук тези отлагания се отстраняват и зъбната повърхност се полира с AirFlow (ускорени частици сода, които допълнително отстраняват упоритите налепи, цигарени отлагания и полират повърхността).

Изработване на шини за бруксизъм и спорт

Стискането на зъбите в статично състояние (бруксомания), както и скърцането със зъби (брукcизъм), е все по-чест проблем, особено сред младите хора и хората, подложени на прекомерен стрес. То води до изтриване на зъбните повърхности, болки в мускулите и ставите, главоболие и раздразнителност. Елемент от лечението е изработването на прозрачни шини, които възпрепядстват изтриването, да променят мускулния тонус и да прекратят патологичния рефлекс.
Подобни шини, но покриващи изцяло зъбите, се изработват за деца и възрастни, любители и професионалисти, практикуващи спортове с повишен риск от травми на зъбите и околозъбните тъкани.

Лечение на кариеса и усложненията му

Кариесът е най-често срещаното заболяване на зъбите. Основни фактори за неговото развитие са богатата на въглехидрати диета, лошите хигиенни навици, генетично предразположение за неустойчиви зъбни структури. При наличие на кариес има остра болка от сладко, студено, задържа се храна, може да има промяна в цвета на отделен участък от зъба.

Зъбната пулпа е мека тъкан вътре в зъба, която съдържа кръвоносни съдове и нерви. Разполага се в канал по хода на зъба, заобиколена от дентин/твърдата тъкан вътре в зъба, която поддържа емайла – външния зъбен слой/. Коронката е разположената над венеца част от зъба и съдържа пулпната камера. От нея пупата продължава в коренов канал до върха на корена, който се разполага в костта. Зъбите имат една пулпна камера, но един или повече коренови канала.

Когато пулпата заболее или е наранена и не може да се възстанови, тя губи способността си да се защитава ефективно. Най-честата причина е счупен зъб, дълбок кариес, травма, като всички те позволяват бактерии и техни продукти да навлязат в пулпата и да я инфектират.

Ако възпалената пулпа не се отстрани, заобикалящите зъба структури могат също да се инфектират и да се получи болка и оток. Даже да няма болка, някои субстанции, отделяни от бактериите, увреждат костта. Без необходимото лечение, може да се стигне до необходимост зъба да се есктрахира.

Веднъж изваден зъб, който не бъде възстановен, предизвиква промени в най-близките до него зъби. Те могат да се наклонят към дефекта или да прорастнат, което затруднява отхапването и дъвченето и предизвиква пародонтални проблеми, тъй като затрудняват оралната хигиена.

Възстановяването чрез мост или имплантат обикновено е по-скъпо от ендодонтското лечение и обхваща по-сериозни дентални процедури върху съседните зъби.Естествените зъби винаги са по-добри от изкуствените.

Екстракция на зъби

Възстановителна дентална медицина

Протезиране

Фиксирано протезиране

Това са възстановявания, които заместват един или повече липсващи зъби, като се циментират от стоматолога върху съседните на дефекта зъби.

Това помага да запазите външния вид, здравето и функцията на дъвкателния апарат, както и да се запази естествената форма на лицето, поддържайки устни и бузи в нормалната им позиция.

Обикновено се циментират или бондват към естествените зъби до дефекта. Изкуственият зъб (мостово тяло) замества липсващия и възстановява функцията. В определени случаи може да се използват и композитно-свързани Мериленд крепители и директни адхезивни мостове, които не изискват екстензивно изпиляване.

Различните видове неснемаеми протези се изработват от благородни и неблагородни метали, керамика и металокерамика

Предимства:

  • Изглеждат, усещат се и фунционират като естествените Ви зъби
  • Не е необходимо да се свалят от пациента за почистване

Недостатъци:

  • По-скъпи от снемаемите протези
  • Изискват изпиляване на съседните зъби

Снемаемо протезиране

Представляват протезни конструкции, които трябва да се свалят от пациента за да бъдат почистени. По-евтини, но определено по-неудобни и нестабилни от неснемаемите протези.

Снемаемите протези имат заместващи зъби върху имитираща венеца част. Някои видове имат и метален скелет, който може да се закачва със стави или други специални елементи към неснемаеми възстановявания.

Изисква се известно време да свикнете да поставяте снемаемата си протеза. Отначало тя ще се усеща странно, но постепенно ще свикнете с нея.

Протезата значително ще подобри ефикасността Ви на хранене и вашият говор.

Предимства:

  • Обикновено са по-евини
  • Обикновено са по-лесни за поправка

Недостатъци:

  • Могат да са по-нестабилни от алтернативно неснемаемо протезиране
  • Могат да се счупят или загубят
  • Някои хора ги намират за неудобни
  • Някои хора се притесняват от тях

Плакови протези

Протези върху телескопи и траверси

Моделно ляти и фрезовани протези

Еластични Valplast протези

Назъбни протези

Тотални протези

стоматолог, стоматология, соматологичен, стоматологична клиника, стоматологичен кабинет, зъболекар, кариес,