Естетична Дентална Медицина

Бяла Eстетика

Порцеланови и композитни инлеи, онлеи, оверлеи, фасети

При голямо количество липсващи зъбни тъкани се изработва обтурация в зъботехническа лаборатория по предварително взет отпечатък. Когато са засегнати стени и туберкули на зъба се изработва inlay или overlay – той покрива цели зъбни повърхности и допълнително укрепва останалите структури. Фасетите се използват за корекция на зъби с неестетичен цвят, форма и/или размер, както и за компенсиране на малки разстояния между зъбите.

Червена Eстетика

Понякога се наблюдава неприемлив естетично и функционално контур на гингвалните (венечните) тъкани. Той може да се дължи на екстракция на зъби, на пародонтални заболявания, на прием на на някои медикаменти (антихипертензивни, антиепилептични, имуносупресанти и други), както и да бъде генетично зададен (така нарачената гингивална усмивка). В тези случаи се прилага пародонтална хирургия (изрязване, оформяне и присаждане на тъкани).

Избелване на зъби

Консумацията на кафе, чай, червени вина, храни съдържащи оцветители, високото съдържание на флуор в питейните води на някои географски области, приемът на някои медикаменти (тетрациклини в ранна детска възраст напр.), проведено ендодонтско лечение с пълнеж влияещ върху цвета на зъба, травми с хеморагия в зъбните тъкани водят до появата на неестетично оцветяване на зъбните структури.

Домашно

След провеждане на професионална орална хигиена и лечение на засегнатите от кариес зъби се изработват прозрачни шини, в които се поставя избелващ агент. Шините се носят от пациента за определен период от време, предимно нощем, до постигане на желания резултат.

Професионално

След провеждане на професионална орална хигиена и лечение на засегнатите от кариес зъби, в кабинета се изолират зъбите, подлежащи на избелване; върху тях се прилага избелващ агент и се активира чрез топлина и/или светлина. Резултатът настъпва значително по-бързо от домашното избелване, но е свързан с по-голяма постоперативна чувствителност. В рамките на няколко посещения може да се постигне избелване от няколко степени по скалата на зъбната разцветка.

стоматолог, стоматология, соматологичен, стоматологична клиника, стоматологичен кабинет, зъболекар, кариес,